Székelykáposzta recept
2018.05.06
Petőfi Sándortól napjainkig...
Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825-1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és "Székely-káposzta" néven hivatkozott az ételre.
Videós recept:

Friss fehér kenyérrel tálalják, könnyű fűszeres vörösbor (például kadarka) társaságában, hideg tejföllel és csípőspaprika-krémmel.
- Hozzávalók:
- 0,5 kg sertéscomb
- 10 dkg füstölt szalonna
- 0,7 kg savanyú káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db paradicsom
- 1 doboz tejföl (325g)
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1 tk őrölt fekete bors
- 1 kk őrölt kömény
- 2-3 db babérlevél
- 10 dkg rizs
- sóval óvatosan, csak a végén kóstolás után
- a káposztát nyomkodjuk ki főzés előtt ha túl sós