Székelykáposzta recept

2018.05.06

Petőfi Sándortól napjainkig...

Az étel receptje Székely József vármegyei főlevéltáros (1825-1895) nevéhez fűződik, aki Petőfi Sándor kortársa és barátja volt. 1846-ban mindketten a Gránátos utcai Komló-kertben ebédeltek, de mire beértek, már kifogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely kívánságára a maradék savanyúkáposzta-főzeléket és sertéspörköltet összekeverve szolgálta fel. Petőfi legközelebb ugyanezt rendelte, és "Székely-káposzta" néven hivatkozott az ételre.

Videós recept:

Friss fehér kenyérrel tálalják, könnyű fűszeres vörösbor (például kadarka) társaságában, hideg tejföllel és csípőspaprika-krémmel. 

  • Hozzávalók:
  • 0,5 kg sertéscomb
  • 10 dkg füstölt szalonna 
  • 0,7 kg savanyú káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 doboz tejföl (325g)
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 tk őrölt fekete bors
  • 1 kk őrölt kömény
  • 2-3 db babérlevél
  • 10 dkg rizs
  • sóval óvatosan, csak a végén kóstolás után
  • a káposztát nyomkodjuk ki főzés előtt ha túl sós
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el